Keman ‘a Yeni Başlayanlara Tavsiyeler !
Keman için başlama yaşı diye bir alt sınır yoktur ancak maalesef bir üst sınır vardır. buna özetle 3 ile 50 yaş arası da diyebiliriz. Kişinin müzikal alıgısı ve fiziğine göre bir keman olması gerekir. Buna en iyi siz değil öğretecek olan kişi karar verir. ayrıca öğrenilecek tekniğe göre veya kişinin boyun uzunluğuna göre bir yastıkta gerekebilir. Nitekim fransız tekniğinde yastık kullanılmamaktadır.
Uzunca zaman mutlaka ve mutlaka ayna karşısında çalışılmalıdır. Öncelikle kemanı tutuşunuzu (çeneliğe çenenizi koyduğunuzda, hiç tutmadığınız halde kemanın sağlam ve rahat bir şekilde orada duruyor olması gerekiyor ve bunu abuk bir pozisyonda kendinizi zorlayarak yapıp yapmadığınızı kontrol etmelisiniz), yay çekme aşamasında yayınızı doğru çekip çekmediğinizi, notalara-pozisyonlara geçtiğinizde sol elinizi pozisyonlar için doğru şekilde tutup tutmadığınızı bu şekilde kontrol edebilirsiniz. İkinci üçüncü kereden sonra “tamam oldu bu iş” diye aynanın karşısından çekilmeniz halinde yanlışlara düşmeniz sürpriz olmayacaktır. Hem gözünüz, hem kulağınız, hem de bedeninizin duruşuyla pür dikkat kendinizi vermeniz gerekecek.
En büyük sabra sizin ihtiyacınız olacak, eğer yeterince sabırlı olmadığınızı ya da yeterince istemediğinizi düşünüyorsanız hiç boşuna para ve zaman harcamayın. Çünkü gerçekten keman, birkaç hafta ya da birkaç ayda azar azar çalışmakla çalınmaz, düzenli olarak günde birkaç saatinizi etüd ve egzersizlere vermeniz halinde dahi dişe dokunur birşeyler çalmanızın zaman alacağı bir enstrümandır.Ayrıca bol bol müzik dinlenmeli mümkünse konserlere gidilmelidir.Kararlı olun. Yapamıyorum diyip kestirip atmayın. Başarmanın yarısı inanmaktır demişler ve zaman geçtikçe kendinizi illa ki geliştirirsiniz, kendinize güvenin.
Daha detaylı bilgi ve Ücretsiz tanışma derslerimize katılarak Keman’ı deneyimleyebilirsiniz. Keman Derslerimiz Kızılay, Batıkent , Yıldız Şubemizde dir. Ankara Keman Kursu / Dersi Randevu için Ücretsiz Tanıtım Dersi Formu Bölümümüzü doldurabilirsiniz.