Caz ve Pop’un Olmazsa olmazı Saksafon

1840 yılında  Adolphe Sax tarafından üretildiği için Saksofon/Saksafon/Saxaphone (Sax’ın sesi) adını alan bu üflemeli müzik aletidir. Yapıtaşı pirinçtir ve ağzındaki kamış sayesinde ses çıkarır. Ucundaki tahta kamıştan dolayı üflemeli çalgılar klasmanının tahta üflemeliler sınıfına dahildir.
Renklendirmesi şeffaf renk üzerine yapılan renklendirmeyle olur. Genelde bronz, altın sarısı ve gümüş renkte bulunurlar. Üfleyiş olarak Klarnete benzeyen Saksafon, tutuş ve pozisyon olarak flütle benzerlik gösterir. Ayrıca Saksafon plastik, kauçuk veya metalden oluşan ağızlıklarla kullanılır.
Biçimi “S” şeklinde olan çalgı, her müzik türünde çalınabildiği gibi daha çok pop , blues ve caz müzikleri alanında kullanılmaktadır. Solo olarak çalınabilen bu müzik aleti gruplar içinde de kendisini gösterebilir.
Peki Ne Tür Saksafonlar Vardır?
Saksafonlar genel olarak dört ana başlıkta incelenebilir. Bunlar Tenor saksafon, Bariton, Alto ve Soprano saksafondur. Bu dört saksafon aile içerisinde en fazla kullanılanlarıdır. En büyüğü ise Bariton Saksafondur. Büyük orkestralarda bulunan sıralı 5-6 saksafon arasında en kalın sesi veren Bariton Saksafon giderek incelen sesler olarak yerini Tenor Saksafona, o da yerini Alto ve sonunda en ince sesli olarak Soprano saksafona bırakır.
Saksafonun Yapısı Nasıldır?
Saksafon üç bölmeden oluşur. Bunlar body denilen ana gövde, neck denilen boyunluk, back adı verilen ağızlık kısımlarından oluşur. Çevrilerek çıkan ağızlık kısmı tam anlamıyla monte edilmez. Akort ayarı da oradan yapıldığı için ağızlığın oturduğu mantar kısma biraz esneme payı bırakılır. Saksafon tuşlarının altında güderi denilen sarı bölme vardır. Bunlar tuşlara basılınca perdenin tamamen kapanmasını ve neticede kalitesi bir ses çıkmasını sağlar. Yalnız uzun süre kullanımdan dolayı bu güderi de faydasız kalacağı için değiştirilmesi gerekir.
Saksafon Kursumuz hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız 

Yorum Yazın