Çello ‘ya Yeni başlayanlar için Tavsiyeler Nelerdir ?

İlk kez çelloya başlamak isteyen öğrencilerimiz için yardımcı olabilecek bir kaç tüyo ve ipuçlarını bu bölümde yazacağız.

İlk olarak öğrenmeniz gereken şey: çello ve viyolonsel aynı şeylerdir. Viyolonselin orijinal yazılışı violoncello italyancadır ve okunuşu “viyolonçellodur”. Bu uzun ismi telaffuz etmektense zamanla kısaltılarak sadece “çello” denmeye başlanmıştır.

Bir sonraki adım alacağınız enstrümanın kalitesi olacaktır. Satın alacağınız çellonun klavye ve sap kısmının abanoz olması şarttır (eğer ki fiber karbon enstrüman almıyorsanız). Yoksa hazır haldeyken aşırı gergin tellere sahip olan bu enstrüman, tellerin gerilimine dayanamayarak içe doğru bükülmeye ve hatta kırılmaya başlayacaktır.

Aldığınız çello genelde kullanıma hazır olarak gelmez. Köprüsünün çellonuza göre ayarlanması ve de oturtulması gerekmektedir. Çello köprüsü düz ve simetrik olarak gelse de kullanıma hazır bir köprü simetrik olmaz. bas tellere (kalın teller: do ve sol) denk gelen kısmı yukarıda, ince tellerde ise (re ve la) aşağıdadır. Çello köprünüzün kalınlığı da yine tellerin gerilimine ve gücüne göre bir tarafı kalın diğer tarafı daha incedir. Kalın olan kısım daha kuvvetli desteklemesi ve rezonansı iyi çözümleyebilmesi için kalın tellerin altında, ince tellerin altındaki kısım ise incedir. köprünün yeri f deliklerini tam ortasından kesen görünmez bir çizgi üzerindedir.

Yay ise çellonun en hassas parçasıdır. Bu yüzden çello kılıfına en son koyup çıkarırken de ilk çıkaracağınız şey bu olmalıdır. Çalmadığınız her an sap kısmından gevşetilerek güvenli bir yere asılmalıdır. Yayınıza her egzersizden önce reçine sürmeniz gerekir.Çalarken kuvvet orantısızlığından ötürü yapacağınız ses bozulmalarını en aza indirgeyecektir. Yayınıza reçine sürerken önce gergin halde boydan boya sürterek; ardından gevşetip sonrasında sertçe sallayarak ve çırparak reçine tozlarının kılların aralarına yerleşmesini ve fazlalıkların atılmasını sağlarsınız.

Reçine; yay tellere her sürttükçe tellere bulaşan yapışkan ve kuru bir toz katman oluşturur. bu yüzden her çalıştan sonra yayları kuru bir bezle silerek temiz tutmanız her oturumda sağlıklı ses elde etmenizi sağlayacaktır. eğer katman kemikleşmiş ise ve çıkması zorsa ıslak mendil kullanabilirsiniz. Fakat daha sonra tellerin oksitlenmesini önlemek amacıyla yeniden kuru bir bezle kurulamanız gerekecektir.

Çello sanıldığı gibi öyle oturup bacağımızın arasına alıp çalınan bir enstrüman değildir. çelloyu siz çalarken ayaklarınızın dibinden ileri doğru fırlamasını ve kaymasını önlemek için çello durdurucu denilen aparatlar vardır. Bunların en kullanışlı olanları oturduğunuz tabure ya da sandalyenin ayağına bağlayabileceğiniz kayışı olanlardır. Vakumlu ya da yapışkanlı bir çok modeli olsa da kesinlikle hiçbiri çellonun ağırlığına ve sizin baskınıza dayanamaz ve kayar. Dolayısıyla çellonuzu tasmalar gibi bağlamanız gerekmektedir

Eğer apartmanda yaşıyorsanız ve çellonun yüksek sesinden dolayı şikayetçiyseniz çello susturucuların dan satın alabilirsiniz. Sürdin de denilen bu ufak aparatı çello köprünüzün üzerine takarak çıkan titreşimi en aza indirgeyecektir. Her ne kadar metalleri daha kaliteli dense de en çok iş gören ve rezonansı en aza indirgeyeni kauçuk olanlardır

Çellonuzu akort ederken büyük nota kaymalarında saptaki burguları, ince ayarlamalar içinse köprünün altında bulunan fixleri kullanırız. Bir çok enstrümanda olduğu gibi çello da ilk bir kaç gün boyunca hiçbir şekilde akort tutmayacaktır. yaygın yanlış bilgilerde dendiği gibi sakın burguları suda bekletmeyin ya da reçinelemeyin! Sabredin, burgular açıldıkça siz yeniden akort edin, zamanla oturacaktır.

Eğer ki çok terleyen bir insansanız çellonun göğsünüze yasladığınız kısmına ufak pamuklu bir bez yerleştirebilirsiniz. her çalıştan sonra da telleri kurulamanız yine elinizin terinden tellerin oksitlenmesini önleyecektir.

Yay tutuşu en önemli unsurdur. Sıkılmayıp bol bol yay tutuşu çalışmanız ilerde bu konuda sorunlar yaşamanızı önleyecektir. yay tutuşu bas tellerde kuvvetli, ince tellere geçildikçe narin olmalıdır.

Çello güçlü bir sese ve titreşime sahip bir enstrüman olduğu için piyasadaki birçok akort cihazı sağlıklı bir şekilde ölçüm yapamaz. bunu yerine cep telefonunuza indireceğiniz basit bir akort programı kullanabilirsiniz. Aynı şekilde çellonuzun sesini kaydederken kulaklık mikrofonu yerine telefonunuzun kendi mikrofonuyla kayıt yaparsanız daha net sonuç alırsınız. Düet ya da kayıt üstü kayıt yapacaksanız normal mikrofonsuz bir 3.5 mm kulaklık kullanabilirsiniz. bu durumda telefonunuz yine kendi üzerindeki mikrofonla kayıt alacaktır.

son olarak çellonuzu ısı farklarından nemden ve kuru havadan, güneşten koruyun. Bunu yapmak için sürekli kılıfında tutabilirsiniz. Çello ayakta durdurması zor bir alet dolayısıyla kenara kaldırırken yan koyun ya da kenarlarından destekleyin. Evinizde muhafaza edecekseniz de saptan asmalı standlar dan satın alabilirsiniz

Daha detaylı bilgi ve Ücretsiz tanışma derslerimize katılarak Çello ‘yu deneyimleyebilirsiniz. Ankara Çello Kursu / Dersi Randevu için Ücretsiz Tanıtım Dersi Formu Bölümümüzü doldurabilirsiniz.

Yorum Yazın