Müziğin Çocuk Gelişimine Etkisi

Kendimiz kötü hissettiğimiz zamanlarda terapi , yorgunluğumuzu alan dinlenme aracı , özel zamanlarda eğlenme alanı olan müzik , çocuklarda eğitici ve öğretici özelliğe sahiptir..
Çocukların kendini ifade etme ve iletişim yeteneklerini geliştirdiği için , mutlaka okul öncesi dönemde çocuklara müzik eğitimi verilmelidir.
Çocuklara evde müzik dinletmek çok yararlıdır..Ancak ne tür müzik dinlettiğinizde çok önemlidir.Uzmanlar klasik müzik ve çocuk şarkılarına ağırlık verilmesi gerektiği konusunda birleşiyorlar.

ÇocukPiyano

İşte , Müziğin çocuğa kazandırdığı yetenekler ;
Dinleme alışkanlığı ; 
Üç yaşından itibaren çocuklarda oturarak dinleme eğilimi başladığı için bu dönemde müzik eğitimi vermek , dinleme ve sessiz kalma alışkanlığı kazandırıyor.
Sosyalleşme ;
Müzik Eğitimi , Özellikle grupla beraber şarkı söylemek  çocuğun sosyalleşmesini sağladığı  gibi , adaptasyon , rahatlama yeteneği, öz güven , sorumluluk , kişisel düşünce gibi kişilik özelliklerinin gelişmesinde etkili olduğu bulunmuştur.
Akciğer gelişimi ;
Şarkı söylerken solunum kontrolü ve akciğer gelişimi oluştuğu gibi , enstrümanla çalışma , hem büyük ve küçük kasların gelişimini hem de çocuğun psiko – motor ( zihin-kas) uyumunu gelişimini olumlu etkiliyor..
Dil gelişimi ;
Müzik , çocuğun dil gelişiminde de çok önemli rol oynuyor. Dil , okul öncesi dönemde geliştiği için , bu dönemde şarkılar ve tekerlemeler söylemek , çocuğun 6 yaşından sonra okula başladığında yazma öğrenimini kolaylaştırıyor.
Beyin erken gelişimi ;
Müzik ve çocuk gelişimi üzerinde yapılan çalışmalar , müzik ile beynin erken gelişimi arasında önemli bir bağlantı olduğunu ortaya koymaktadır. Erken müzik eğitimi , özellikle de piyano dersleri ,çocukların beyinlerindeki işlem merkezlerini geliştirdiğini ortaya çıkarmıştır.
Konsantrasyon becerisi;
Çocuklarda konsantrasyonu sağlamanın en iyi yollarından biri de  , kuşkusuz  müzik eğitimidir. Çünkü müzik kendi iç disiplini dolayısıyla , ciddi bir dikkat yoğunluğunu gerektiriyor. Müzikle gelişen konsantre olabilme becerisi , tabi ki çocuğun diğer yaşam alanlarına da olumlu yansıdığı gösteriyor.
Disiplin ve Özgüven ;
Uzmanların yaptıkları çalışmalar sonucunda ,piyano eğitiminin çocukların disiplin , adaptasyon , rahatlama yeteneği , özgüven , sorumluluk , kişisel düşünce gibi kişisel özelliklerin gelişiminde etkili olduğunu bulmuşlardır.
Çocuğunuzu müzik dinlemeye , şarkı söylemeye , erken yaştan itibaren müziği öğrenmeye teşvik edin.. Çünkü Müzik hem eğitiyor hem geliştiriyor

Yorum Yazın